Hyldeblomstdrikke

Midt i bukkejagt og rågeregulering kan der godt blive brug for en lille en til enten forfriskning eller at fejre. Heldigvis er det sæson for hyldeblomster. Nedenfor findes to dele af en opskrift. Det er nok den sidste del, der er mest interessant.

 

Tøse-delen - hyldeblomstsaft

  • 60 hyldeblomstskærme
  • 2 kg sukker
  • 3,5 l kogende vand
  • 4 økologiske citroner
  • 60 g citronsyre

De grønne stilke på blomsterne klippes væk, blomsterne rystes let for at komme af med smådyr - de må ikke skylles. Citronerne vaskes og skæres i tynde skiver. Hyldeblomster, citroner og sukker lægges i en stor plasticspand, porcelænsskål eller rustfri stålgryde. Vandet koges og citronsyren opløses heri. Hæld det over blomsterne og rør godt rundt. Et viskestykke eller lignende lægges over. Stilles køligt i 4-5 dage - der røres rundt ca. en gang om dagen. Saften sies igennem et klæde, og hældes på Atamon-skyllede flasker med tætsluttende propper.

Serveres som saft til mad, eller som sommerdrik med danskvand eller hvidvin. Kan også anvendes til sorbet.

 

Herre-delen - hyldeblomstsnaps

"Affaldet" fra hyldeblomstsaften lægges i en skål. Der hældes 3-4 store spiseskefulde rørsukker over "affaldet", samt en flaske vodka. Dette røres rundt. Lad det stå natten over med låg. Dagen efter hældes det gennem et klæde, som vrides let. Hældes på flaske og opbevares på køl.

Resultatet af specielt herre-delen er yderst velsmagende og har formandens varmeste anbefaling!